• Választások az Iskolatanácsba

            13. 5. 2022

            Tájékoztatás

            Választások az Iskolatanácsba

             

             

            A gútai székhelyű, Brünni tér 15-ös szám alatt működő Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont (továbbiakban: „iskola”) igazgatója, az iskolafenntartó felhívása alapján, az 596/2003 számú törvény, valamint a 291/2004 számú minisztériumi rendelet értelmében ezúton tájékoztat, hogy az iskola Iskolatanácsának választására kerül sor.

            Az iskolatanács a következő tagokból áll:

            1. az intézmény pedagógusai által választott kettő pedagógiai képviselő az iskolából
            2. az intézmény nem pedagógiai alkalmazottai által választott egy képviselő
            3. szülők által választott egy képviselő az óvodát képviselve
            4. szülők által választott három képviselő az iskolát képviselve
            5. a fenntartó által delegált négy képviselő

             Az iskolatanács tagjainak választására az alábbi időpontokban kerül sor:

            1. 2022.05.16., 13:00 órakor az intézmény pedagógusai által választott kettő képviselő választása az iskolából (terem: tanári szoba)
            2. 2022.05.16., 12:45 órakor az intézmény nem pedagógiai alkalmazottai által választott egy képviselő választása (terem: kápolna)
            3. 2022.05.18., 14: 30 órakor az óvodát képviselő szülő választása (terem: előcsarnok)
            4. 2022.05.19., 14:30 órakor az iskolát képviselő 3 szülő választása (terem: előcsarnok)

             

            2022.05.16., Gúta                                                                    Mgr. Tóth Árpád

                                                                                                                  iskolaigazgató

             

             

            Volebný poriadok pre voľby do Rady školy 2021-2025  pri Cirkevnej spojenej škole Panny Márie, Brnenské námestie 15, Kolárovo

             

            Časť I. Všeobecné ustanovenia

            1. Voľby Rady školy (ďalej len „RŠ“) vyhlasuje zriaďovateľ v súlade s Vyhláškou Ministerstva školstva SR č. 291/2004 z 15. apríla 2004 v znení neskorších predpisov (vyhláška MŠ SR č. 230/2009 s platnosťou od 20. 06. 2009), ktorou sa určujú podrobnosti o spôsobe ustanovenia orgánov školskej samosprávy, o ich zložení, o ich organizačnom a finančnom zabezpečení. Voľby sú všeobecné, slobodné, rovné a tajné.

             Pôsobnosť orgánov škols kej samospráv y v cirk ev n ých a súkromn ých školá ch a škol.   zariadeniach – ustanov en ia § 24 26 z ákona č. 5 96/2003 Z.z . sa na ne vz ť ahujú

             primerane (§ 38 ods. 2 a 3 z ákona č. 596/2003 Z.z.)

            Voľby do RŠ sa uskutočnia v dňoch 16.05.2022 – 19.05.2022

            za základnú školu (ďalej ZŠ) sa uskutočnia dňa 16. – 19.05.2022 za materskú školu (ďalej MŠ) sa uskutočnia dňa 16. – 19.05.2022

            Časový rozpis:

            Voľba zástupcov rodičov – 19.05.2022 od 14.30 do 15.30 hod. vo vestibule Voľba zástupcov rodičov MŠ – 18.05.2022 od 14.30 do 15,30 hod. vo vestibule

            Voľba zástupcov pedagogických zamestnancov ZŠ – 16.05.2022 o 13.00 hod. v zborovni Voľba zástupcov nepedagogických zamestnancov ZŠ+MŠ 16.05.2022 o 12.45 hod. v kaplnke

            1. Voľby do RŠ sa môžu uskutočniť, ak je prítomná nadpolovičná väčšina oprávnených voličov. Ak sa nezišla nadpolovičná väčšina oprávnených voličov, riaditeľ školy vyhlási opakovanú voľbu o 16.00 hod. 19.05.2022 pre základnú školu, pričom pri opakovaných voľbách nie je podmienkou účasť nadpolovičnej väčšiny oprávnených voličov.
            2. RŠ má 11 členov a pozostáva z nasledujúcich zástupcov:
              1. dvaja zvolený zástupcovia pedagogických zamestnancov základnej školy,
              2. jeden zvolený zástupca nepedagogických zamestnancov školy,
              3. jeden zvolený zástupca rodičov detí materskej školy,
              4. traja zvolení zástupcovia rodičov detí základnej školy,
              5. štyria delegovaní zástupcovia zriaďovateľa.
            3. Voľby do RŠ zástupcov podľa ods. 3, písm. a), b), c) môže uskutočniť zriaďovateľom poverený zástupca školy na pokyn zriaďovateľa v období do 29.05.2022 tak, že zvolá obvyklým spôsobom pedagogických zamestnancov a osobitne nepedagogických zamestnancov s MŠ.
            4. Oprávnenými voličmi pre voľbu členovpodľa ods. 3, písm. d), e)rodičia detí základnej školy aj materskej školy s MŠ.
            5. Voľby RŠ riadi volebná komisia (ďalej aj VK), ktorú ustanovuje zriaďovateľ v spolupráci s povereným zástupcom vedenia školy. Volebná komisia je zložená z troch členov, pričom jeden člen je zástupca základnej školy, ktorý nie je kandidátom do ani nie je zriaďovateľom povereným zástupcom školy, jeden člen je zástupca materskej

             

            školy, ktorý nie je kandidátom do RŠ ani nie je zriaďovateľom povereným zástupcom školy a jeden člen je zástupca rodičov. Jeden z troch členov volebnej komisie je ustanovený za jej predsedu. Členom volebnej komisie môže byť iba ten, kto súhlasí so svojím členstvom vo volebnej komisii.

            1. Predseda VK otvorí voľby a stanoví dĺžku trvania volieb, oboznámi voličov so spôsobom hlasovania a korektným označením voľby kandidáta, pred vydaním hlasovacieho lístka voličovi, zabezpečí jeho zapísanie do prezenčnej listiny (poradové číslo, meno priezvisko, podpis). Pri voľbách zástupcov rodičov sú prípustné i viaceré prezenčné listiny, napr. podľa jednotlivých tried školy, pričom však pri voľbe zástupcu rodičov do RŠ môžu rodičia uplatniť len jeden hlas bez rozdielu počtu ich detí v s MŠ. Riešenie sporných prípadov je v kompetencii VK.
            2. VK zabezpečí, že vytlačené hlasovacie lístky, ktoré neboli vydané voličom so zapísaním voliča do prezenčnej listiny, budú preukázateľne vyradené z procesu volieb. Riaditeľ v spolupráci s VK pred voľbami zabezpečí vyhotovenie hlasovacích lístkov s vhodnými identifikačnými znakmi, napr. pečiatkou.
            3. Volebná komisia po skončení volieb spočíta odovzdané hlasovacie lístky a spočíta hlasy na platných hlasovacích lístkoch. Pri sčítaní hlasovacích lístkov sú prítomní len členovia VK. Platné sú len tie hlasovacie lístky, na ktorých je označený zakrúžkovaním alebo podčiarknutím určený alebo nižší počet kandidátov podľa jednotlivých častí tohto volebného poriadku. Poškodený hlasovací lístok (roztrhnutý, popísaný, pokreslený,...), ktorý spĺňa ostatné podmienky, je právoplatný. Dopísaní kandidáti sa neberú doúvahy, ale hlasovací lístok je platný, ak spĺňa ostatné podmienky. Hlasovací lístok je neplatný, ak je zakrúžkovaný vyšší ako stanovený počet kandidátov.
            4. Volebná komisia vyhotoví zápisnice z volieb RŠ v každej skupine voličov, ktorá volí svojich zástupcov v RŠ, ktorú podpíšu všetci členovia VK, zriaďovateľom ustanovený zapisovateľ, a overí ju zriaďovateľom poverený zástupca školy. Súčasťou každej zápisnice prezenčné listiny voličov.
            5. Zápisnica vyhotovená VK obsahuje aspoň nasledujúce skutočnosti:
            • označenie volieb
            • termín konania volieb
            • počet oprávnených voličov
            • počet zúčastnených voličov
            • zoznam všetkých navrhnutých kandidátov s uvedením počtu platných hlasov, ktoré získali zoznam zvolených členov RŠ.
            1. Volebná komisia vyhlási a zverejní výsledky volieb publikovaním v priestoroch s MŠ a na webovej stránke s MŠ, a odovzdá zápisnice zriaďovateľovi a zriaďovateľom poverenému zástupcovi školy. Zápisnice budú archivované v s MŠ po celé funkčné obdobie rady školy spolu s hlasovacími lístkami.
            2. Ustanovujúce zasadnutiezabezpečí zriaďovateľ v spolupráci s povereným zástupcom riaditeľa s MŠ.
            3. Na ustanovujúcom zasadnutí RŠ si členoviaspomedzi seba zvolia predsedu RŠ. Z ustanovujúceho zasadnutia RŠ sa vyhotoví zápisnica, ktorá obsahuje najmä opis priebehu a výsledky volieb do RŠ, mená a priezviská členov RŠ, meno a priezvisko zvoleného predsedu RŠ a ďalšie skutočnosti týkajúce sa zasadnutia. Vyhotovenie zápisnice zabezpečí zvolený predseda RŠ a poverený zástupca riaditeľa s MŠ, ktorí zápisnicu podpisujú. Prílohou zápisnice prezenčné listiny voličov a dokumentácia o voľbe a delegovaní členov do RŠ. Zápisnicu a prezenčné listiny v dvoch vyhotoveniach je povinný predseda RŠ zaslať zriaďovateľovi, a to najneskôr do troch dní od skončenia ustanovujúceho zasadnutia RŠ.

             

            1. Členom RŠ nemôže byť riaditeľ školy/škol.zariadenia, zástupca riaditeľa školy/škol. zariadenia.

            Časť II. Voľby zástupcov pedagogických zamestnancov - zabezpečí zástupca poverený riadením školy v spolupráci s volebnou komisiou

            1. Volebný lístok obsahuje v abecednom poradí očíslovaný zoznam všetkých pedagogických zamestnancov a zoznam všetkých pedagogických zamestnancov MŠ, ktorí volebnej komisii neoznámia svoj nesúhlas s kandidatúrou.
            2. Každý volič – pedagogický zamestnanec, môže na volebnom lístku vyznačiť zakrúžkovaním poradového čísla najviac 1 kandidáta pedagogického zamestnanca a najviac 1 kandidáta pedagogického zamestnanca MŠ uvedených na volebnom lístku. Volebný lístok, ktorý je inak upravený, je neplatný.
            3. Členom RŠ sa stáva jeden kandidát s najvyšším počtom získaných hlasov za pedagogických zamestnancov a jeden kandidát s najvyšším počtom získaných hlasov za pedagogických zamestnancov MŠ. V prípade rovnakého počtu hlasov prvého, druhého a ďalších v poradí sa uskutoční (v prípade potreby aj opakovane) dodatočná voľba, v ktorej sú na volebných lístkoch uvedení iba tí kandidáti, ktorí dosiahli (aj v prípadnýchuskutočnených dodatočných voľbách) rovnaké počty hlasov, ako prvý v poradí a neodmietnu kandidovať pri opakovaných voľbách. Ak po odmietnutí kandidatúry ostatnými kandidátmi sa má zúčastniť dodatočnej voľby práve 1 kandidát, tak sa dodatočná voľba neuskutoční a členom sa stane kandidát, ktorý sa nevzdal účasti v dodatočnej voľbe.

            Časť III. Voľby zástupcu nepedagogických zamestnancov - zabezpečí zástupca poverený riadením školy v spolupráci s volebnou komisiou.

            1. Volebný lístok obsahuje v abecednom poradí očíslovaný zoznam všetkých nepedagogických zamestnancov školy, ktorí volebnej komisii neoznámia svoj nesúhlas s kandidatúrou.
            2. Každý volič – nepedagogický zamestnanec môže na volebnom lístku vyznačiť zakrúžkovaním poradového čísla najviac jedného kandidáta uvedeného na volebnom lístku. Volebný lístok, ktorý je inak upravený, je neplatný.
            3. Členom RŠ sa stáva kandidát s najvyšším počtom získaných hlasov. V prípade rovnakého počtu hlasov prvého, druhého a ďalších v poradí sa uskutoční (v prípade potreby aj opakovane) dodatočná voľba, v ktorej sú na volebných lístkoch uvedení iba tí kandidáti, ktorí dosiahli (aj v prípadnýchuskutočnených dodatočných voľbách) rovnaké počty hlasov, ako prvý v poradí a neodmietnu kandidovať pri opakovaných voľbách. Ak po odmietnutí kandidatúry ostatnými kandidátmi sa zúčastniť dodatočnej voľby práve 1 kandidát, tak sa dodatočná voľba neuskutoční a členom RŠ sa stane kandidát, ktorý sa nevzdal účasti v dodatočnej voľbe.

            Časť  IV.  Voľby  zástupcov  rodičov  - zabezpečí  zástupca poverený riadením  školy v spolupráci s volebnou komisiou

            1. Kandidáta na voleného člena RŠ môže po jeho súhlase navrhnúť ktorýkoľvek z voličov alebo môže sám oznámiť svoje rozhodnutie kandidovať do RŠ. Termín prijatia kandidátov do volieb do RŠ za základnú školu je do 19.05.2022 hod. 14. 00 hod.
            2. Volebná komisia prijíma návrhy na kandidátov, zostaví kandidátku, pripravíprezenčné listiny voličov, ktoré môžu byť viaceré, zostavené podľa jednotlivých tried a jednotlivých tried MŠ, vyhotoví volebné lístky, ktoré budú obsahovať očíslovaný

             

            zoznam navrhnutých kandidátov a budú obsahovať dátum konania volieb. Skontroluje pripravenosť volieb a hlasovacej urny a zabezpečí transparentný priebeh volieb.

            1. Volebný lístok obsahuje očíslovaný zoznam všetkých kandidátov s uvedenou triedou a triedou MŠ, ktorú dieťa kandidáta navštevuje.
            2. Každý volič môže na volebnom lístku vyznačiť zakrúžkovaním poradových čísiel najviac troch kandidátov za rodičov a najviac jedného kandidáta za rodičov MŠ uvedených na volebnom lístku. Volebný lístok, ktorý je inak upravený, je neplatný.
            3. Rodičia – voliči si môžu uplatniť len jeden hlas bez rozdielu na počet detí v škole alebo v školskom zariadení.
            4. Členmi RŠ sa stávajú prví traja kandidáti podľa počtu získaných hlasov za rodičov žiakov a prvý kandidát podľa počtu získaných hlasov za rodičov detí MŠ. V prípade rovnakého počtu hlasov tretieho, štvrtého a ďalších v poradí o zvolení za člena RŠ    a v prípade rovnakého počtu hlasov prvého, druhého a ďalších v poradí o zvolení za člena RŠ za rodičov MŠ, rozhodne žreb, ktorý uskutoční volebná komisia v prítomnosti zástupcov rodičov.
            5. Voľby do rady školy sa môžu uskutočniť, ak je prítomná nadpolovičná väčšina oprávnených voličov. Ak sa nezišla nadpolovičná väčšina oprávnených voličov, riaditeľ vyhlási opakovanú voľbu (odporúča sa po 30 minútach do zahájenia volieb), pričom sa pri opakovaných voľbách podmienka účasti nadpolovičnej väčšiny nevyžaduje.

            V zmysle platnej legislatívy a pokynov zriaďovateľa spracovala dňa 10.05.2022.

             

            Mgr. Arpád Tóth riaditeľ školy

      • Kontakty

        • Cirkevná spojená škola Panny Márie
        • riaditeľstvo / igazgatóság +421 911 809 018 ekonomické oddelenie +421 911 795 329 vedúca školskej jedálne +421 911 806 983
        • Brnenské námestie č. 15, 946 03 Kolárovo Slovakia
        • 31825729
        • 2021015887
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje