• Városi sportnap

            10. 10. 2023

            A hagyományokhoz híven iskolánk idén is bekapcsolódott a városi sportnap rendezvényeibe, amelynek keretében tanulóink különböző sportágakban mérhették össze erejüket. Ez a sportnap fontos esemény a tanulók életében, hiszen a versenyekre való felkészülés kemény munkával, edzéssel jár. Ám az edzések nemcsak a versenyre készítenek fel, de önbizalmat, kitartást és közösséget adnak a tanulóknak. Aki pedig győz, az a siker ízét is megtapasztalhatja. Igazán szoros küzdelem volt, hiszen az első helyezések és a pontszámok tekintetében holtverseny alakult ki iskolánk és az 1. helyezett között, így a 2. helyezések száma döntötte el, ki kerül a dobogó legfelső fokára. Iskolánk összesítésben a II. helyen végzett. Büszkék vagyunk diákjainkra, az edzőikre és a szurkolókra egyaránt, hiszen buzdításuk is nagyban hozzájárult a remek teljesítményekhez. 1. helyezések: kötélhúzás, atlétika, grundbirkózás 2. helyezések: lövészet, streetball, 3. helyezések: futball, kidobó A kenuzásban összesítésben a II. helyet szereztük meg, ezen belül a fiúk futamában az 1. a lányok és a vegyes futamban pedig a 3. helyet értük el. Az iskolák közötti „közösségi futás” számában iskolánk diákjai futották a legtöbb kört: Varga Ádám 32, Čiernik Emily 31, Szabó Vince 28 kört futott. Gratulálunk a győzteseknek!

          • Újragondolt tornaóra a felső tagozaton

            9. 10. 2023

            Iskolánk felső tagozatos tanulóival rendhagyó, egész napos testnevelés órán vettünk részt ma a naszvadi fürdőben. Olyan volt ez a hosszú tornaóra, mint egy kirándulás. Benne volt az utazás élménye, hiszen az autóbusz átröpített bennünket a tudás birodalmából a vizek birodalmába. A vízi birodalom hideg és meleg vizes medencékkel, csúszdákkal és ugrálóvárakkal csalogatott bennünket. Tanulóink ügyesen elfoglalták az egész birodalmat, amely otthont adott a fagyizásnak, a játéknak és a közös baráti beszélgetéseknek is.

            Ne felejtsük el megköszönni a Jóistennek, hogy ilyen szép, ragyogó napsütéssel ajándékozott meg bennünket ezen a szeptemberi napon.

          • Színházban az erődben

            9. 10. 2023

            A Marianum Egyházi Gimnázium MEG+intszéplesz csoportjának ,,A nagy koronarablás" c. produkciójáról annyi szépet és jót hallottunk, hogy úgy döntöttünk, ebből az élményből mi sem maradhatunk ki. Szeptember 5-ére sikerült jegyeket szereznünk a nagy népszerűségnek örvendő ,,történelmi szemtelenkedésre". A genius loci bizony bennünket is magával ragadott, és izgatottan vándoroltunk helyszínről helyszínre. Remek színészi alakításoknak, parádés összmunkának lehettünk tanúi. Öröm volt újra látni a sok ismerős arcot, volt diákokat, kollégákat. Szívből gratulálunk ennek a lelkes színjátszó csapatnak és az alkotóknak. Csuda egy darab volt!

          • Lelkigyakorlaton a tanári kar

            9. 10. 2023

            Hamarosan megnyitja kapuit az iskola. A diákok elfoglalják majd helyüket az osztálytermekben, és elkezdődik a nyüzsgés, az élet. Ám az új dolgokra mindig fel kell készülni: elcsendesedéssel, böjttel, imával. Igaz, imádkozni bárhol lehet, de vannak olyan helyek, ahol ez sokkal könnyebb. Olyan helyen, ahol a természet közelében vagyunk, szerzetesek imádkoznak értünk, csönd van és nyugalom, ott sokkal jobban megérezhetjük Isten közelségét. Mi, tanárok ezért töltöttünk el néhány napot Mátraverebély-Szentkúton, hogy lélekben felkészüljünk az új tanévre. Péter atyának köszönhetően megértettük, hogy mi is Isten emberségének meghosszabbított kezei vagyunk. Ám csak úgy tudunk Isten kezeként dolgozni, ha rálépünk az engedelmesség útjára, vagyis engedelmesek leszünk arra, hogy változzunk. Miként az Eucharisztiában a kenyér Krisztus testévé változik, úgy kell nekünk is kenyérré formálódnunk. Eucharisztiával a szívünkben képesek vagyunk megbocsátani, valóságosan is jelen lenni emberi kapcsolatainkban, önmagunkat másoknak ajándékozni, és ha eljön az ideje, elengedni a kezét azoknak, akiket szeretünk. Köszönjük szépen Nagy Péter János lelkiatyának, hogy megosztotta velünk gondolatait az Eucharisztia és a család kapcsolatáról.

          • „Tanári Erasmus+ továbbképzés Dublinban”

            9. 10. 2023

            Iskolánk tanárai egy újabb sikeres Erasmus+ projektnek köszönhetően a nyár folyamán írországi továbbképzéseken vettek részt a dublini Europass Teacher Academy szervezésében. A másfél éves projekt „Language Awareness and Environmental Consciousness on the Green Path to 21 st Century Europe” (Nyelvileg felkészülten és környezettudatosan a 21. század Európájába) címmel egyrészt a környezettudatos nevelésre fekteti a hangsúlyt, másrészt a tanári kar angol nyelvtudásának fejlesztésére irányul, hogy a jövőben egyre több kolléga kapcsolódhasson be nemzetközi Erasmus+ projektekbe.

            A projekt fő célja, hogy a környezeti és kulturális örökségünk védelme még magasabb szinten épüljön be iskolánk mindennapi életébe. A projekt célkitűzéseivel összhangban a 2023/24-es tanévben megerősítjük iskolánk ökostratégiáját, havi rendszerességgel valósítunk meg különféle környezetvédelmi projekteket, együttműködünk a környék természetvédelmi egyesületeivel, valamint az angolórákon nagy hangsúlyt fektetünk majd a zöld szókincs elsajátítására is.

            A projekt keretén belül Galo tanárnő, iskolánk Erasmus+ koordinátora „Learning and Acting for a Better Future” elnevezésű, környezettudatossággal kapcsolatos tanártovábbképzésen vett részt a dublini Europass Teacher Academy oktatóközpontban. Az egyhetes tanfolyamon a világ minden tájáról érkező tanárok innovatív oktatási módszereket sajátítottak el azzal kapcsolatban, hogyan lehet hatékonyan beépíteni a környezettudatosságot az iskola mindennapi életébe nemcsak a környezetvédelmi nevelés keretein belül, hanem a mindennapokban is. A tanfolyamon résztvevő tanárok megismerkedtek az ökoszisztémát fenyegető legjelentősebb veszélyekkel, stratégiákat tanultak arra, hogyan neveljék diákjaikat a környezet tiszteletére. Lehetőségük nyílt gyakorlati angoltudásukat fejleszteni, elsajátítani a pedagógiai és a zöld témakörhöz kapcsolódó angol szókincset és kicserélni tapasztalataikat a külföldi kollégákkal. A továbbképzésen elsajátított innovatív ötletek és módszerek beépülnek iskolánk ökostratégiájába a 2023/2024-es tanévben, illetve a 2024 februárjában beadandó diákmobilitási Erasmus+ ökoprojekt pályázati anyagába is.

            Pézman Enikő tanárnő az Europass Teacher Academy haladó szintű angol nyelvtanfolyamán vett részt, ahol nemzetközi tanárcsapatban a résztvevők magabiztosságot szereztek az angol nyelv használatában, valamint az elsajátított pedagógiai szakszókincset gyakorolhatták is, párbeszédet folytattak külföldi kollégáikkal a tanárokat érintő témákról. A tanfolyam egyik fő hozadéka, hogy a résztvevők a jövőre nézve további tartós kapcsolatokat szerezhettek, hogy a tanfolyam elvégzése után is folytathassák az angol nyelv gyakorlását, illetve ezen kapcsolatok későbbi Erasmus+ projektek alapját is képezhetik majd.

            A képzések keretén belül tanáraink felfedezték a helyi kultúrát, megismerték az ír történelmet valamint a külföldi tanárkollégákkal való szoros együttműködésnek köszönhetően megismerték azok kultúráját, nyelvét, országuk iskolarendszerét, és tapasztalatot cseréltek a pedagógiai gyakorlatot illetően. Nagy köszönet illeti az Európai Uniót, amely lehetővé tette tanárainknak a képzéseken való részvételt, valamint biztosítja az anyagi fedezetet a projekttevékenységek megvalósulásához a következő tanévben!

             

    • Kontakty

      • Cirkevná spojená škola Panny Márie
      • riaditeľstvo / igazgatóság +421 911 809 018 ekonomické oddelenie +421 911 795 329 vedúca školskej jedálne +421 911 806 983
      • Brnenské námestie č. 15, 946 03 Kolárovo Slovakia
      • 31825729
      • 2021015887
  • Fotogaléria

      zatiaľ žiadne údaje