• Tudományok napja 2021

            26. 11. 2021

            Iskolánkon immáron 16. alkalommal zajlott a jól ismert és kedvelt Tudományok Napja rendezvény, melynek mottója: „Cseppek a tudomány tengeréből“.

            Nagy sikert aratott Juhos Sándor előadása, amely a „Robotika és digitalizáció gyerekeknek“ címet viselte. Robosanyi robotikai szakember, a győri Technics Playground Robotikai Oktatóközpont vezetője. Robotokat épít, programoz, melyekkel robotikai világbajnokságot is nyert már. Elődásában elsőként egy táncoló robotot és egy programozható autót mutatott be, amelyeket telefonnal irányított. Bemutatta a világ legkisebb gőzhajóját, amit egy pici gyertyával működtetett. Robosanyi 7 diplomával rendelkezik, aki saját sikerein keresztül biztatta a gyerekeket a tanulásra, szorgalomra és kitartásra, mondván: „Bárkiből bármi lehet, csak kitartónak kell lennie!“.         

            A Tudományok Napja következő előadása iskolánk testnevelő tanárának, Mgr. Bognár Attilának ,,Csallóközből Európa tetejére" című élménybeszámolója volt. Attilától megtudhattuk, hogy mi tartozik a hegymászók alapfelszereléséhez és hogy milyen időjárási vagy erőnléti problémákba ütközhet a mászás során. Köszönjük ezt a fantasztikus előadást és kívánjuk, hogy előadónk elérje kitűzött célját: a 4478 méter magas svájci Matterhorn, azaz ,,Halálcsúcs" meghódítását! Hegyre fel!          

            Végezetül RNDr. Tóth Attila PhD., a Konstantin Filozófus Egyetem Közép-Európai Tanulmányok Karának tanára az ,, Újratervezve jóvátehető még?’’, illetve ,,Elvész a nyom’’ című előadásaiban fejtegette  tudománnyal, környezetvédelemmel kapcsolatos gondolatait kisebbeknek és nagyobbaknak egyaránt.  Az előadó ökológiai megtérésre szólította fel a hallgatóságot, érthetővé téve azt minden korosztály számára. Előadásaiban a tudományok -  matematika, biológia, fizika, kémia nagyszerű felfedezéseinek bemutatásán keresztül ábrázolta az ember felelősségét abban, hogy az egyes felfedezéseket miként és milyen célra használja föl 
            A gyermekek még sokáig emlékezni fognak erre a tartalmas és színvonalas délelőttre.

             

          • Hagyományőrző hét - 5. nap

            24. 11. 2021

            Az őszi szünetről visszatérve folytatódott iskolánkon hagyományőrző programsorozatunk. November másodikán ennek köszönhetően látogathattunk el a Vermes család birtokára, ahol Vermes István és felesége fogadta iskolánk tanulóit. Az időjárás is nekünk kedvezett, így a gyerkőcök lovagoltak, kipróbálták a honfoglalás kori harci eszközöket, a csatacsillagot, íjat, dárdát, és figyelmesen hallgatták István előadását a jurtában. A tanulók sok hasznos gondolatot vihettek haza magukkal, őseinkről, régi idők szokásairól, hagyományainkról.

            Ugyanezen a napon kézműves foglalkozásra is sor került. Az 1-5. évfolyamok tanulói elsajátították a nemezelés alapjait – gyapjúból kis labdát készítettek maguknak.

          • Hagyományőrző hét - 4. nap

            24. 11. 2021

            Hagyományőrző programsorozatunk keretein belül iskolánkon fogadhattuk a Sajó bandát, melynek tagjai egészen Rozsnyóról érkeztek hozzánk, hogy diákjainknak húzzák a talpalávaló muzsikát. A zenekar mindenkinek meghozta a kedvét a közös táncházhoz a gyerekeknek szánt koncerttel és a hangszerek bemutatásával. Iskolánk ebédlője megtelt vidám gyermekarcokkal, hangos énekkel és táncoló talpacskákkal. Nagyon jó hangulatot varázsoltak a muzsikusok, aminek köszönhetően a gyerekek még a délutáni napköziben is a közösen tanult dalokat énekelték és a táncokat táncolták. A táncházzal egy időben Tóth Tibi bácsi beszélgetett iskolánk gyerkőceivel a régi időkről. A tanulók figyelemmel hallgatták, ahogy elmesélte, milyen volt régen az iskola, mivel játszottak a gyerekek, s hogy hogyan töltötték a szabadidejüket. A tanulók kérdéseit Tibi bácsi türelmesen fogadta és nagy örömmel válaszolt nekik. A gyermekek és szülők által összegyűjtött régi tárgyakból, eszközökből, ruházatból készült ideigleges kiállításunkat Varga Szilárd tanító bácsi mutatta be nagy lelkesedéssel a gyerekeknek.

          • Márton nap az oviban

            15. 11. 2021

            ,,Szent Mártonnak ünnepén

              égő lámpást viszek én...,,

            Az ovisok mesét hallgattak Szent Márton életéről, énekeltek, körjátékokat játszottak, majd minden gyermek elkészítette a saját lámpását.

          • JÓ REGGELT, ISZTAMBUL! – ÉLMÉNYBESZÁMOLÓ ERASMUS+ PROJEKTTALÁLKOZÓNK 2. NAPJÁRÓL

            10. 11. 2021

            Felvirradt Erasmus+ projekttalálkozónk második napja, amelyet nagy-nagy izgalommal és kíváncsisággal vártunk, hiszen Isztambul, az egykori Konstantinápoly felfedezése volt a fő program.

            A reggeli ébresztő nagyon hatásosra sikeredett: pontosan 6-kor arra eszméltünk, hogy a minaretek tornyaiból a müezzin reggeli imára hívogatja a híveket. Az ébredező Isztambult bezengte az imára hívó ének.

            Fél kilenckor már az Isztambul belvárosában található szállodánk teraszán fogyasztottuk kiadós török reggelinket, hogy felkészüljünk az egésznapos városnézésre. Első úti célunk Isztambul fő látványossága, a Hagia Sophia mecset megtekintése volt, ahol török vezetőnk, Isa betekintést nyújtott a mecset történelmébe, valamint az iszlám vallásról és szokásokról is sok érdekességet osztott meg velünk. A nagymecset megtekinése után a Topkapi palota felé vettük az irányt, amely az ottomán szultánok otthonaként szolgált közel négy évszázadon át. A rengeteg, korhű állapotban berendezett pavilonból álló palotához egy gyönyörű kert is tartozik, ahol meglepetésünkre papagájok repkedtek a fejünk felett séta közben. Ebéd előtt étvágycsinálóként megkóstoltuk a török fagylalot, amelyet a török népviseletbe öltözött fiatalember a turisák számára begyakorlott kis „interaktív műsorral” fűszerezve nyújtott át számunkra.

            Ebédre hagyományos török ételek közül válogathattunk, amelyek nagyon kiadósak és laktatóak voltak. Napunk egyik fénypontja a boszporuszi hajótúra volt: két kontinens között hajózva a 15 milliós Isztambul rengeteg mecsetével, felhőkarcolóival, színes forgatagával maradandó élményt nyújtott mindenki számára. A fedélzeten már a holnapi napra is hangolódtunk egy kis rögtönzött bulival, ismerkedtünk külföldi diáktársainkkal, félelmeinket lassan legyőzve elővettük legjobb angoltudásunkat...

            A másfél órás hajóút után búcsút vettünk Isztambultól, és elindultunk Erasmus+ projekttalálkozónk fő helyszínére, Kütahyába, ahol a holnapi nap folyamán ellátogatunk török partneriskolánkba.

            Holnap folyt.köv. !

          • IRÁNY ISZTAMBUL! - EGYHETES ERASMUS+ PROJEKTTALÁLKOZÓ TÖRÖKORSZÁGBAN

            8. 11. 2021

            Örömmel tudatjuk, hogy a Nagyboldogasszony Egyházi Iskolaközpont Erasmus+ diákjai és tanárai szerencsésen megérkeztek Törökországba, hogy részt vegyenek a „Climate And Threats on Cultural Heritage” elnevezésű Erasmus+ projektünk első nemzetközi találkozóján a törökországi Kütahyában.

            A zökkenőmentes reptéri ellenőrzés után Erasmus+ küldöttségünk a Turkish Airlines gépével Bécsből Isztambulba repült, ahol a mai éjszakát a Hagia Sophia szomszédságában lévő Side Hotelben töltik, hogy kipihenjék a nap fáradalmait, valamint felkészüljenek a holnapi városnézésre Isztambulban.

            A hét folyamán projektfogalalkozásokon vesznek részt, amelyek keretén belül a spanyol, török, szerb és lengyel diákokkal karöltve a környezettudatossággal kapcsolatos projekttémát dolgozzák fel különféle szempontok alapján.

            A munka mellett azért kikapcsolódásban is lesz bőven részük: rengeteget kirándulnak majd, ismerkednek Törökországgal és a török kultúrával, valamint Európa különböző szegletéből érkező diákársaikkal és a vendéglátó diákokkal szórakoztató programokon vesznek majd részt.

            A projekttalálkozó teljes anyagi fedezetét az Európai Unió biztosítja.

            Jó utat és élményekben gazdag hetet kívánunk Erasmus+ diákjainknak és tanárainknak!

            Galo Lukács Tímea

            projektkoordinátor

          • Hagyományőrző hét - 3. nap

            2. 11. 2021

            A hagyományőrző programsorozat 3. napján iskolánkba ellátogatott Écsi Gyöngyi mesemondó művész, aki a Szőlőszem Kálmán című vidám mesejátékával elvarázsolt kicsit és nagyot egyaránt. Tanulságos gondolatokkal, ötletes és látványos bábokkal, eszközökkel tarkított fantasztikus előadásával elrepített minket a mesék csodás világába. Az előadással egy időben zajlott 2 kézműves foglalkozás: Varga Erika néni bevezette a gyerekeket a makramé alapjaiba, ahol mindenki elkészíthette a csomózás technikájával csodás hófehér angyalkáját. Langschadl Virág néni irányításával megismerkedhettünk és elsajátíthattuk a szövés alaplépéseit, színes poháralátét került ki a gyerekek keze alól. A nap második részében a napközi keretén belül a tanulók kipróbálhatták az egyszerű pókhálós szövést, valamint csodaszép, kreatív képek készültek magvakból.

          • Benedek Elek mesepályázat

            2. 11. 2021

            Iskolánk diákjai idén is sikeresen bekapcsolódtak a Komáromi Regionális Művelődési Központ "Hol volt, hol nem volt..." - Benedek Elek meséi képekben elnevezésű rajzversenyébe. Az alkotópályázatra 130 pályamű érkezett, a négy kategória első három helyezettje jutott tovább a nyitrai megyei fordulóra. Iskolánk tehetséges diákjai két kategóriában is jeleskedtek: Kálmán Zsombor az I. kategóriában 2. helyezést ért el, Tóth Laura pedig a IV. kategóriában 3. helyezett lett, ők képviselik iskolánkat az alkotópályázat megyei fordulóján.

            Az iskolai forduló keretén belül nagyon értékes és kreatív rajzok születtek, diákjaink alkotásaiból egy kis virtuális könyvecske is készült, amely a bejegyzés alatt tekinthető meg (A hivatkozás megnyitására kell kattintani, utána "read now").

            Köszönjük diákjainknak a szebbnél szebb alkotásokat, amelyek a magyar népmesék csodás mesevilágát tárják elénk! Minden alkotó diáknak gratulálunk!

            Felkészítő pedagógusok: Takács Magdaléna, Galo Lukács Tímea

          • Hagyományőrző hét - 2. nap

            2. 11. 2021

            A hagyományőrző hét 2. napján az alsó tagozatos diákok és az ötödikesek ellátogattak a helyi tájházba, ahol a gyerekek kipróbálhattak számos új tevékenységet: a kákaszövést Forró Teri nénivel és csuhéangyalka készítését Szabó Erzsi nénivel. Sokuknak újdonság volt és nagy lelkesedéssel morzsolták a kukoricát, a letisztított kórókból tornyokat építettek és népi játékokat játszottak az udvaron. A tájház kiállítási tárgyairól Varga Szilárd tanító bácsi mesélt a gyerekeknek. A Magyar Asszonyok Ligája lelkes tagjai Rigó Kati néni vezetésével megmutatták a gyerekeknek a dagasztás és a hagyományos lepények készítésének fortélyait. Finomabbnál finomabb sós és édes lepények sültek a kemencében a gyerekek nagy örömére. Sokkal puhábbak és ízletesebbek ezek a kalácsok - hangoztatták. Ezúton is szeretnénk megköszönni a néniknek és fűtő bácsiknak áldozatos munkáját. Délután az iskolában a napközi keretén belül folytatódtak a kézműves foglalkozások és a népi játékok.

          • Hagyományőrző hét - 1. nap

            2. 11. 2021

            Hagyományőrző hét - 1. nap

            2021. október 25-én iskolánkon kezdetét vette a Hagyományőrző hét rendezvénysorozata. A rendezvény a magyar állam támogatásával a Nemzeti Újrakezdés Program oktatási célú programjainak és rendezvényeinek támogatásán belül valósul meg.

            Az 1. nap során egy bevezető prezentáció keretén belül megismerkedhettek a tanulók a régi idők hangszereivel, költészetével, zenéjével, a különféle népviseletekkel, a kézművesség számos ágazatával. Továbbá megrendezésre került az iskola területén egy kisebb kiállítás is a régi idők használati tárgyaiból. A tárlatvezető, Varga Szilárd tanító bácsi, aki érdekes történetekkel varázsolta el a kíváncsi gyermekeket és utazott vissza az időben velük, hogy még inkább szemléltethesse dédszüleink csodálatos világát.

          • Mács József Szavalóverseny

            2. 11. 2021

            A Csemadok Első Kézből szervezet által meghirdetett Mács József online szavalóversenyre iskolánk alsó tagozatos diákjai, mint Kiss Dalma (2.A), Rozmán Félix (2.A), Varga Ádám (2.A), Kálmán Zsombor (2.II. B, Tóth Olívia (2.II. B, Varga Eszter (2.II. B, Nagy Lujza Róza (3.A), Marosi Csenge Lilla (3.A), Takács Cyntia (3.A), Uhrik Bence (3. II. B, Varga Emma (3.II B szebbnél-szebb szavalatokkal készültek. A szorgalmas munka eredményeit augusztusban láthattuk a szervezet internetes oldalán, amelyre online módon lehetett szavazatokat gyűjteni. A verseny végeztével iskolánk 2.B osztályos tanulója, Kálmán Zsombor kapta a legtöbb szavazatot, így a sok tehetséges gyermek közül Ő nyerte el az egyik közönségdíjat. Minden versenyzőnek és felkészítő pedagógusnak szívből gratulálunk!

            Büszkék vagyunk Rátok!

          • Mozilátogatás

            2. 11. 2021

            A VI.A, VII.A, VIII.A és a IX.A osztályos diákok az őszi szünet előtt egy közös mozizáson vettek részt, ahol egy tanulságos magyar-szlovák filmdrámát néztek meg Komáromban a Tatra moziban. A film egy magatartászavaros kislány és az éjszakai életben kidobóként dolgozó édesapja hosszú idő után való találkozásáról és összecsiszolódásáról szól keserédes, olykor vidám, olykor viszont könnyfakasztó hangvételben. Az elgondolkodtató pillanatokrámutatnak olyan helyzetekre és érzésekre, amellyel bármelyikünk találkozhat az életben.

            Várjuk a következő közös mozizást Minden diáknak kívánunk meghitt és vidám őszi szünetet!

      • Kontakty

        • Cirkevná spojená škola Panny Márie
        • riaditeľstvo / igazgatóság +421 911 809 018 ekonomické oddelenie +421 911 795 329 vedúca školskej jedálne +421 911 806 983
        • Brnenské námestie č. 15, 946 03 Kolárovo Slovakia
        • 31825729
        • 2021015887
    • Fotogaléria

        zatiaľ žiadne údaje